Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 10, 2012

Easy peasy cream puff recipe

Aritu Kak Q ajak buat party pizza
Amboi kelassss
Party giteww
Malam sabtu pulak  tu
So Kak Q dah chop nak buat pizza
Xyah chop pun takpe
Memang dia sorang je pandai buat pizza..huhu
So saya diperintahkan buat spagetti
alahai..senang banget kan

Sehari sebelum party, kak Q request nak makan cream puff
saya pernah cuba buat cream puff masa ada majlis di kedutaan
ramai yang puji sedap
ehem ehem..
sebenar nya resepi dia senang sangat

Sumber dari blog masam manis
Resepi dari Kak Azlita masam manis
Senang , mudah dan sedap
Memang wajib cuba kalau suka makan
Adunan ni dapat dalam 10-12 ketul puff
depend on besar mana puff kita piping kan

Resepi copy and paste dari blog kak azlita

CREAM PUFF
by : Yani
100ml air

45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g) 
 
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Sapukan butter atas dulang oven
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak 
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api..
 
TIPS: Butter tu potong kecil2.. make sure butter cair sepenuh nya sebelum air mendidih. Tujuan nya, nak jaga kelembapan puff nanti ( tips ni dari joysofbaking)
 
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.( dalam 2 minit)
Masukkan telur, kacau cepat-cepat ( saya guna hand mixer, tapi telur tu campur sikit2)
 
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard. 
 
 
CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila 
sedikit pewarna kuning

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
 

 Hasil nya :

Rupa tak cantik... tapi sedap! serius tak tipu :)

No comments:

Post a Comment