Sabtu lepas ada majlis berbuka puasa di kedutaan.
Makanan potluck
Saya dan Khayr tak pergi pon.
EnKam je pergi.. ikutkan hati memang nak pergi.
Tapi masalah la bila berbuka pun pukul 10malam.. kang nak teraweh lagi...
Isyak pukul 11.30malam. Dah pukul berapa pulak nak balik kan
Ada gak kena tinggal train kang
So en Kam je la pergi sorang
Tu pun almost 2.30pqgi baru dia sampai rumah
Minta tolong kawan hantarkan balik
Fikir punya pikir tak tahu nak masak apa
Nak masak ayam mcm ala boring nya ayam kan
Xpela kita masak dessert sudah
So buat ler tepung pelita
Kuih ni memang fav lah... kalau time puasa je memang wajib buat
Nak buat pon sonang.. makannya sodap haha
Elok le buat yg senang2 je...
Resepi mcm biasa ambil dari blog kak azlita Masam Manis.
Memang tiap tahun guna resepi ni je. Terjamin sedap kena dengan selera tekak dengan tekak den
---------------------------------------
Resepi kat bawah copy paste dari blog kak azlita
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
sedikit air kapur
4 helai daun pandan di mesen dgn sedikit air
Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur di bancuh hingga rata.
Masak atas api sederhana dan kacau selalu sehingga adunan masak dan berkilat
Bila dah masak sudukan ke dalam kotak pisang atai gelas kecil dan ratakan.
biarkan keras sebentar.
Lapisan atas
4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
secubit garam
Perah santan dan tapis ke dalam periuk. Masukkan 4 sudu tepung beras dan secubit garam.
kacau rata dan masak atas api sederhana sambil mengacau sehingga adunan masak dan pekat.
Sudukan santan ke atas lapisan pandan tadi.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.
--------------------------------------
No comments:
Post a Comment